Ett framgångsrikt år för Helena Burman

Proffstränare Helena Burman har 30 hästar i stallet och en imponerande segerandel för 2018, hela 18%, och än är året inte slut.

Karriären startade för många år sedan med en ridtravare som Helena stallade upp i ett travstall på hemorten Luleå. Intresset för travsporten växte och snart hade Helena egen travhäst. 2001 flyttade Helena hela vägen från Norrland till Skåne. Här mötte hon stora travnamn, bland andra Lutfi Kolgjini och sin nuvarande partner Göran Falk – en av Sveriges större hästägare. Tränarkarriären startade så smått med några hästar som behövde miljöombyte. Det gick bra och verksamheten utökades. 2008 flyttade Helena verksamheten till Klågerup där hon håller till idag. Helena har haft många framgångsrika år som amatörtränare och 2015 tog hon ut sin proffstränarlicens.

Helena Burman – Viktigt med utveckling och nytänk

Sina framgångar förklarar Helena så här:

”Jag iakttar och försöker lära mig av de bästa – duktiga hästmänniskor – de som det går bra för. Jag strävar hela tiden efter att förkovra mig, det är viktigt för mig med utveckling och nytänk. Något som också är viktigt – jag har en god förmåga att lära mig av mina misstag. Jag analyserar mycket och ger mig inte förrän jag har förstått orsaken, jag vänder på varje sten för att finna den.

Bra grundträning är a och o för den unga hästen

Vi frågar Helena om hur hon tänker kring att träna häst.

”Grundträningen är a och o – det måste finnas en stark grund. Sedan när hästarna är äldre måste de tycka att det är roligt – Keep them happy! Jag ser träningen av häst lite som att bygga en pyramid – du måste ha en stark, stadig och bred grund, annars kommer det inte att fungera. Är basen inte stadig kommer det att rasa lite varstans när du bygger vidare mot toppen.”

Helena Burman travByggt hästar till toppen, det har Helena gjort många gånger om. Bland framgångarna finns diverse segrar i V75, flera årgångsfinaler, derbyfinalister och elitfinalister. I stallet finns flera hästar som utmärker sig ordentligt, för att nämna två – A Sweet Dance och The Bucket List F. A Sweet Dance har under året radat upp segrar bla. i Margaretas Unghästserie och Guldstoet och i november tog hon en tredjeplats i Breeders Crown finalen för 3-åriga ston. The Bucket List F. segrade den 28:onde november i Prix de Picardie på Vincennes i Frankrike, tidigare har han kvalat till Derbyfinal och också han segrat i Margaretas unghästserie under året.

Hästarna i Helena Burmans stall äter tillskott från Mustcare Pro och alla hästar får både Sedipro och Fenilpro. Vi frågar så klart vad våra produkter betyder för henne som tränare:

”Om man tänker på träningen som en pyramid så är Sedi och Fenil både en del av basen och av toppen på pyramiden. I basen så täcker produkterna upp för ämnen som fattas i fodret, viktiga substanser för organismen som tidigare fanns fodret men som nu, på grund av mer utarmade jordar och artfattigare grovfoder, inte finns tillgängliga för hästarna i samma utsträckning. I toppen eftersom hästarna blir mer harmoniska i sinnet och känns smidigare och fräschare i kroppen.”

Ett stort tack till Helena som tagit sig tid att svara på våra frågor!

Omslagsfoto: Mikael Rosenquist. Foto i text: Malin Albinsson/Kanal 75