Working Equitation – En disciplin för alla

Working Equiation - Astrid Hedman & Altivo

Vi producerar fodertillskott till alla hästar på alla nivåer. Bland våra nöjda kunder finns både toppryttare, travkuskar, hobby och tävlingsryttare från alla discipliner. En våra team ryttare, Astrid Hedman, är svensk landslagsryttare i Working Equitation, en disciplin som är på framväxt i Sverige och runt om i världen. Vi har fått en del nyfikna frågor kring Working Equitation när vi delat bilder på Astrid, här kan du läsa lite kort information om WE.

Working Equitation i Sverige

Under helgen besökte vi Göteborgs Fältrittklubb och årets Riksmästerskap i Working Equitation. Astrid som bor och är verksam i Portugal var inte närvarande men det var dock många andra duktiga svenska WE ryttare. Ett stort grattis till Johanna Nygren, också landslagsryttare, som tog hem titeln Riksmästare i svår klass med sin Violino för tredje året i rad.

WE är en relativt ny gren i Sverige och faller sedan några år tillbaka under Svenska Ridsportförbundet. 2018 deltog Sverige för första gången med lag i ett Världsmästerskap. Disciplinen har sitt ursprung i södra Europa och är inspirerad av traditionellt arbete till häst. Störst vikt läggs vid funktionalitet och samarbete mellan häst och ryttare och WE är öppet för alla raser, stor häst och ponny tävlar emot varandra. Det är en rolig disciplin som hästarna ofta gillar, den erbjuder variation i träningen och hjälper ryttaren att hitta balans, koordination, göra planerade vägval och anpassa tempo. Desto högre nivå, desto större precision, balans och samling krävs.

De olika momenten i Working Equitation

En WE-tävling rids i tre delmoment – dressyr, teknik och speed – tävlingar hålls från debutantnivå till svårklassnivå. I dressyrmomentet rids ett dressyrprogram på en 20×40 meters bana och bedöms som på en vanlig dressyrtävling. I svår klass rider man dock ett kürprogram och i svår klass rids dessutom alla moment på enhandsfattning. De andra momentet, teknik, efterliknar situationer som häst och ryttare möter i arbete på fält, till exempel att ta sig över en bro, rygga i smal korridor, hoppa över ett hinder, snabba vändningar mellan tunnor eller att öppna en grind. Det krävs ett stort förtroende mellan häst och ryttare och ett välutvecklat samarbete för att överkomma hindren på ett avslappnat och smidigt sätt. Hindren rids efter en förutbestämd bana och hur varje hinder rids bedöms på en skala mellan 0-10. I speeden möter häst och ryttare samma hinder men denna gång på tid, varje nedstött hinderdel ger 5 sekunders tidspåslag. Ett gott samarbete och en både smidig och lydig häst resulterar oftast i bästa tid. Resultatet från de tre momenten räknas samman och den med högst poäng vinner. Mer information finns på Ridsportförbundets hemsida.

Det är en underhållande disciplin att titta på, i videon nedan kan du se Astrid Hedman och Altivo på speed testet under deras senaste tävling i Portugal.

Som ni kan se på omslagsbilden och i filmen nedan så rider Astrid i tradtionell Portugisisk kostym när hon tävlar i Portugal. På internationella tävlingar rider varje land i sin traditionella utrustning.